På Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er der indtil begyndelsen af september besøg af en ung tekniker fra Uganda, Afrika, der arbejder med LED-belysning og andre soldrevne løsninger, som for beskedne midler kan ændre hverdagen i hjem og skoler. Tonny Lumu Junior på 22 år er uddannet indenfor elektronik og arbejder for Joint Energy & Enviromment Projects (JEEP), Ugandas Folkecenter. Han har været med til at starte JEEP Green Ambassadors Club, hvos deltagere arbejder for unges inddragelse i klimaspørgsmålet og en fremtid for dem selv..
Interesserede kan melde sig på Folkecenter for at være med og for at lære mere. Resultatet bliver udstillet ved Klimakonferencen, COP 26 i Glasgow i november 2021 og vil fremover kunne ses i kataloget med lokale østafrikanske vedvarende løsninger indenfor f.eks. madlavning, brændsel, lys, vand og dyrkning af fødevarer i online kataloget www.localsolutions.inforse.org.”
Træning på Nordisk Folkecenter er fokuseret på LED lys, solceller og solgenerator.
Vi arbejder med hele processen fra valg af dioder til beregning af behovet for lys til landsbyernes sundhedskliniker, skoler og hjem.
Vi lodder anlæggene sammen, bygge lamperne, teste holdbarhed på batteri i powerbank, funktions tester og lærer at reparere LED-lyset og powerbanken.
Da LED lys har et meget lille Watt pr. time-forbrug bruger vi en powerbank som batteriet i skole og klinik installationen. De gl. bilbatterier er ikke længere nødvendige. Der har altid været en udfordring at få batterierne til at holde udover 2 år på grund af de høje temperaturer året rundt.
Timerne hvor der er behov for lys i sundhedsklinik regnes fra mørkets frembrud og til solen står op i alt 10 timer.
På skolerne er lysbehovet om aftenen til aftenundervisning 3 til 5 timer.
I Folkecenterets LED teststation afprøves alle komponenter der indgå i LED uddannelsesforløbet.
Næste uge skal solgeneratoren bygges og testet. Med den komponent kan der koges, bages og tilberede familiernes behov for mad gennem dagen.
På Nordisk Folkecenter har vi i gennem 2 år testet 4 stk.-400 watt solgeneratorer. Fra det sene forår, sommeren igennem og det tidlige efterår kan dele af vores fælleskøkkens madlavning ske med solgeneratoren der har solcelle monteret på taget og vi bruger riskoger og slow-food gryder til tilberedning af maden. Solgeneratoren er ikke tilsluttet elnettet, men er et stand-alone
system med jævnstrøm fra solcellen som solgeneratoren konverterer til 230 volt. En teknologi der passer perfekt til Afrikas landdistrikter hvor der ikke er elnet.
Uganda Folkecenter og Nordisk Folkecenter har gennem 15 år haft et tæt og vigtigt samarbejde.
Med dette besøg bliver 6 af verdensmålene berørt.
Midlerne til en måneds besøg af Tonny Junior er sponseret af CISU, Aarhus.
Evt. kontakt Jane Kruse, forstander 4060 4551 jk@folkecenter.dk